Var fjärde hundägare struntar fästingmedel

Trots att det finns både fästingvaccin och effektiva fästingmedel struntar fyra av tio hundägare i förebyggande behandling. Det visar en undersökning från fästingvaccintillverkaren Merial.

Åtta av tio hundägare hittar fästingar på sina hundar varje år, och förra året hittade varje hundägare i snitt 15 fästingar per hund. Det visar en on-lineundersökning som Merial låtit göra bland 1 545 svenska hundägare.

Så gott som alla veterinärer, 93 procent, diagnosticerar minst en hund om året med borrelia, enligt en annan undersökning bland närmare 500 veterinärer i Norden.

Trots att 60 procent av de hundägare som svarat uppgav att de oroar sig över att deras hund ska smittas av borrelia var det 37 procent som inte behandlade i förebyggande syfte. Av dem som förebygger fästingar väntade hela 27 procent tills de hade upptäckt en fästing på hunden.

– Om man vill minska risken för överföring av borreliabakterier är det hög tid att börja vaccinera sin hund nu, när frosten är på väg bort, säger Leif Hokfors, chefsveterinär på Djursjukhuset Hund & Katt i Kumla i ett pressmeddelande.