Stort utbrott av misstänkt botulism på häst i Skåne

Stort utbrott av misstänkt botulism på häst i Skåne

Tio ponnyer på en gård i Skåne har insjuknat med symptom på botulism och därför avlivats.

Den första Skånehästen insjuknade den 14 december. Två dagar tidigare hade en ny bal med inplastat hösilage satts in till flocken om totalt sjutton ponnyer. Inom loppet av två dygn insjuknade åtta ponnyer med tilltagande förlamning. Fodret togs bort och hästarna flyttades från sin hage men ytterligare två hästar var sannolikt redan förgiftade. Totalt har tio ponnyer i dagsläget avlivats efter att ha blivit liggande med andningssvårigheter.
– Botulism ger omkring 90 procent dödlighet på häst, säger Gittan Gröndahl, t f statsveterinär på SVA.
– Sjukdomen är inte smittsam mellan hästar, utan en foderförgiftning. Vaccin för hästar finns, men i detta fall var ingen vaccinerad, säger Gittan Gröndahl. Det är en fruktansvärd sjukdom och vi sympatiserar med de drabbade. Det finns ingen behandling mot botulism för hästar i Sverige. För människor används antiserum.
Det potenta och dödliga nervgiftet botulinum kan bildas av jordbakterien Clostridium botulinum i syrefattiga miljöer. Det är därför viktigt att skörda gräs med ordentlig stubbhöjd så att jord och gammal förna med sporer från bakterien inte kommer med.
Hästarna blev först loja, de stod och tuggade hö utan att kunna svälja, enligt handhavande veterinär Henrik Hansson. De var vingliga och muskelsvaga. När svagheten tilltog la de sig ner och fick andningssvårigheter, typiska symptom på botulism.
– I Jordbruksverkets statistik finns knappt några anmälda fall av botulism på häst på flera år, men vi känner till utbrott med dödsfall varje år, säger Gittan Gröndahl. Berätta gärna för SVA om du har misstänkta fall, så att vi kan övervaka läget.
SVA kommer att analysera prover från gården i ett pågående forskningsprojekt om analys av botulinumtoxiner. Av hänsyn till den drabbade djurägaren lämnas inga ytterligare uppgifter om gårdens belägenhet.