Antibiotika till djur ökar snabbt

Användningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur väntas öka med 67 procent fram till 2030. Det visar en global kartläggning gjord av en forskargrupp vid Princeton-universitetet. Forskare kopplade till Kungliga Vetenskapsakademien finns med i gruppen. Det skriver Svd.

Kartläggningen, som uppges vara den första i sitt slag, uppskattar användningen av antibiotika i 228 länder. Enligt den användes 63 151 ton antibiotika på djur i världen år 2010. En ökning med 67 procent väntas till 2030. Det främsta orsaken är att människor konsumerar allt mer kött, framför allt i länder som Kina, USA, Brasilien, Indien och Tyskland. Den ökade efterfrågan gör att fler djur föds upp, och de lever trångt i djurfabriker där de blir känsliga för infektioner.

Slutsatsen presenteras i PNAS.