Veterinärstudent får nationellt ridstipendium

Veterinärstudent får nationellt ridstipendium

Veterinärstudent Amanda Eklund tilldelas Uppsala universitets Eric Lette-stipendium 2015. Stipendiets syfte är att uppmuntra såväl studier som idrott på elitnivå och ges till den student vid svenskt universitet eller högskola som har mest framstående studie-och ridmeriter.

Amanda Eklund studerar vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon får stipendiet i tuff konkurrens med andra sökande från hela landet. Hon har mycket goda studieresultat och har tävlat nationellt och internationellt i dressyr i bland annat ”Intermediaire I” och Grand Prix.

– Jag har alltid tyckt om att plugga och att kombinera träning och tävling med studier, berättar Amanda Eklund. Jag gick i Celsiusskolan i Uppsala i gymnasiet och läste elitidrottsprogram med inriktning på naturvetenskap och fortsatte sedan med studier vid Uppsala universitets civilingenjörsprogram. Nu är jag veterinärstuderande och bor utanför Uppsala på familjens gård där också all träning med hästarna bedrivs.

Uppsala universitets Eric Lette-stipendium inrättades i samband med att ridinstitutionen vid Uppsala universitet firade 350-årsjubileum 2013. Det är ett nationellt stipendium som ges till heltidsstudenter som är inskrivna vid svenska högskolor och som har framstående studie- och ridmeriter, företrädesvis inom dressyr. Stipendiet på 25 000 kronor är uppkallat efter elittränaren Eric Lette som också ingår i den grupp som föreslår vem som ska tilldelas stipendiet.

Ridinstitutionen vid Uppsala universitet grundades 1663 och är den näst äldsta organiserade ridinstitutionen i världen. Uppsala universitet har delat ut ridstipendier till studenter vid Uppsala universitet sedan 1815.

Amanda Eklund kommer att få ta emot stipendiet vid Falsterbo Horse Show i juli. På bilden ses hon på hästen Sambucus.

Källa: SLU