Ny uppfinning milstolpe för Accesia

Ny uppfinning milstolpe för Accesia

Tandvårdsföretaget Accesia visar upp ett nytt behandlingsbord, helt anpassat för djurtandvård och ergonomiskt utformat för tandteamet. Här är historien om hur samarbetet mellan Accesias grundare Susanne Andersson och uppfinnaren Jan-Åke Hallén gav frukt.

Bordet har fått namnet Albertina, eftersom Jan-Åke Hallén presenterade olika lösningar i form av trämodeller som förde tankarna till båtar. Under arbetets gång började de tala om ”akter” och ”för”. Däremot finns inget babord eller styrbord, förklarar de – bordet är utrustat likadant på båda sidor med snabbkopplingar för anslutning till el, tryckluft, vakuum och vatten. Utformningen gör det möjligt för både höger- och vänsterhänta att använda bordet.

Den stora nyheten med bordet, som har registrerats för två patent, är att all skämd narkos gas och fritt svävande aerosoler sugs ner i bordet vid djurets huvud och sedan vidare genom slangar som har dragits genom bordet. Ingen gas kommer ut i rummet, inga slangar ligger på golvet, och inget munstycke fångar upp narkosgaser uppifrån.

– Dessutom är bordet uppvärmt ungefär som med golvvärme, alltså med varmvatten i stället för el. På det sättet slipper vi risken för brännskador på djuren, säger Jan-Åke Hallén.

Han har fyllt 77 år och har ett långt liv bakom sig som uppfinnare. Dels inom industrin, men på senare år främst inom humantandvården. Med sina 98 patent och tre olika egna företag var han just den samarbetspartner som Susanne Andersson letade efter när hon fått idén till sitt behandlingsbord. De fann varandra på den årliga dentalmässan i Köln och började samarbeta på allvar för två år sedan.

Avtäckningen av Albertina i fredags markerade ännu en milstolpe för Accesia, som grundades 2002 av den tidigare tandsköterskan Susanne Andersson tio år senare var det nära att hon förlorade företaget i samband med en skilsmässa. Den krisen slutade med att hon sålde hälften av sitt livsverk till företagsledaren Johan Cavalli. Han har sin bakgrund inom Tetra Pak och äger Lagafors, ett företag i Laholm som verkar inom livsmedelshygien. Gemensamt skissar företagen på ytterligare förbättringar av hygienen på veterinärkliniker.

Tillsammans har Johan Cavalli och Susanne Andersson fortsatt att expandera Accesia, som 2014 hade sex anställda, omsatte 12 miljoner kronor och visade vinst på nästan 1 miljon. I dag har företaget 10 anställda, slår omsättningsrekord nästan varje månad, organiserar 38 kurser inom veterinär tandvård varje år och säljer specialutformade instrument och utrustning. Såväl föreläsare som deltagare kommer från hela världen till det som de säger vara världens bäst utrustade undervisningslokaler.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Sara Whitmore, Picture Perfect UF