Antibiotikaköttet finns på krogen

Antibiotikaköttet finns på krogen

Importerat kött från djur som fått antibiotika serveras fortfarande på svenska restauranger. ”Märkligt att en bransch som lever på detta är så ointresserad att ta i en fråga som handlar om mat”, säger Bo Algers till Dagens Nyheter.

DN konstaterar i sin artikel att många butiker slutat sälja kött från länder där djur föds upp med stora mängder antibiotika. Men den som beställer gödkalv på restaurang vet sällan varifrån djuret kommer.

Mest antibiotika används i den storskaliga kalvuppfödningen, dock inte i Norden. Men i andra länder transporteras unga kalvar från olika uppfödningsfarmer till gårdar, där det uppstår en ”dagiseffekt” som tvingar fram antibiotikaanvändning. Så beskrivs fenomenet av Bo Algers, veterinär och professor vid SLU.

Christina Greko, antibiotikaexpert vid SVA har en liknande beskrivning:

”Om du tar tre veckor gamla kalvar som du har köpt in från flera olika ställen finns ingen anledning med att vänta till dag två med att ge antibiotika i mjölken. Det är 100 procent att du får hosta i besättningen annars”.

Enligt DN har Ica, Coop och Axfood slutat importera kalvkött från exempelvis Holland. Men de stora restauranggrossisterna har en annan policy. Martin och Servera säljer inte importerat kalvkött, däremot så kallad mellankalv. Menigo säljer fortfarande gödkalv. Enligt DN:s stickprovsundersökning serveras ofta kalvkött från Tyskland och Holland på krogen.

Organisationen Vi Konsumenter efterlyser ursprungsmärkning på restauranger.

Källa: DN