Nya EU-riktlinjer för hästtransporter
EU har för första gången publicerat riktlinjer för transport av hästdjur. Riktlinjerna är praktiska och pedagogiska och vänder sig både till djursjukvården och till djurägare.
– Vi har försökt vara mycket tydliga och pedagogiska i riktlinjerna. Det är meningen att man direkt ska kunna läsa sig till om exempelvis en halt häst kan transporteras och i så fall hur länge.
Det säger Nancy De Briyne till VeterinärMagazinet. Hon är vice vd på FVE, som är paraplyorganisation för europeiska veterinärförbund.
Hon påpekar att det hittills har saknats riktlinjer för transporter av hästdjur, det vill säga hästar, ponnies, åsnor och korsningar mellan dem.
De aktuella riktlinjerna har tagits fram i samarbete mellan en rad organisationer, däribland FEEVA (organisation för europeiska hästveterinärer) och World Horse Welfare.
Tanken har varit att skapa ett dokument som man som djursjukvårdsgivare, ägare eller professionell inom hästnäringen ska kunna konsultera och få snabba och praktiska råd. Det övergripande syftet är att öka djurens välbefinnande under transporten och minska risken för sjukdom och skador hos både djur och människa.
Riktlinjerna har översatts till flera språk, dock inte svenska.
– Jag hoppas att det kommer, men det kan ta tid. Motsvarande riktlinjer för nötkreatur har översatts till alla EU-språken, säger Nancy De Briyne.
För att få tillgång till riktlinjerna måste man registrera sig hos FVE (Federation of Veterinarians of Europe), www.fve.org.
Text: Ingrid Kindahl