Appen som hjälper dig välja antibiotika

Appen som hjälper dig välja antibiotika

Osäker på vilken antibiotika du bör använda? Nu finns en app som ger beslutsstöd. Den kan laddas både till smartphone och dator.

Det är Distriktsveterinärerna som har tagit fram appen i samarbete med Strama Gävleborg. Strama är ett nätverk på humansidan som verkar för klokare antibiotikaanvändning, och hade sedan tidigare appar för humansjukvården och tandvården. När DV fick frågan om att vara med, kändes det självklart, berättar Maria Tholander Hasselrot, hygienveterinär på DV.

Appen för antibiotikaanvändning lanseras på onsdag 11 maj i samband med Strama-dagen på Arlanda, men den finns redan nu att ladda ner på http://www.regiongavleborg.se/A-O/Smittskydd/Strama/.

– Appen är till för alla som behöver stöd i sina beslut att skriva antibiotika eller inte, och i så fall vilket preparat. Förhoppningen är att detta ska kunna vara ett stöd för många veterinärer i det dagliga arbetet. Så vi hoppas att den är lätt att använda., säger Maria Tholander Hasselrot.

Appen kommer in i skedet före djur-Fass, som ju inte ger några behandlingsrekommendationer, utan ger information om preparat och doser.

Den aktuella appen gäller för hund och katt, och nu planeras en fortsättning. I första hand för häst och senare även produktionsdjur.

Text: Ingrid Kindahl