Gillar att djuren mår bra med rätt mat

Gillar att djuren mår bra med rätt mat

Möt Katinka Hellqvist, djurvårdare:

Du jobbar med medicinskt foder, på UDS. Händer det mycket på det området?

– Ja, mycket. Nu har det kommit multifoder, som verkligen hjälper patienter som har mer än en sjukdom. Det finns foder för djur med övervikt och njurproblem, med övervikt och urinvägsproblem, med övervikt och diabetes och med allergier och njurproblem till exempel. Tidigare kändes det som att välja mellan pest och kolera när vi måste bestämma vilken sjukdom vi skulle anpassa fodret efter.

Får du kontinuerlig utbildning om foder?

– Ja, varje gång en leverantör kommer med ett nytt foder, får jag lära mig allt om det. Jag blir glad varje gång eftersom jag vet hur mycket ett bra medicinskt foder betyder för våra patienter. Rätt foder är som medicin. Jag har ungefär hundra sorters foder i lager från fem olika leverantörer och är glad för det, eftersom det ökar möjligheterna att hitta det optimala, individanpassade fodret till varje patient.

Är det stora prisskillnader mellan leverantörerna?

– Nej, det är ingen leverantör som drar iväg på något ologiskt sätt. Många djurägare tycker att det medicinska fodret är dyrt, men man ska ha klart för sig att det man betalar för är många års studier och en enorm kontroll av allt foder. Innehållet i alla påsar av samma sort är exakt likadant. Smakerna är också framtagna med stor omsorg. Det är svårt att flörta med djur som är sjuka och då måste maten smaka gott, särskilt för katter, som är gourmeter.

Vad är det som är så intressant och roligt med foder?

– Det bästa är att se hur bra djuren mår när de får rätt mat. Jag pratar med flera djurägare varje vecka som berättar att deras djur orkar mer nu och att de är som unga igen. Det är en missuppfattning att gamla hundar och katter är trötta. Med rätt foder behöver det inte vara så. Den som har en trött hund, bör kolla upp orsaken, tycker jag.

Hur utfodrar du dina egna husdjur?

– Jag väger all mat till mina hundar och till innekatten och utfodrar dem två gånger per dag.

Rådgivning är en viktig del av ditt jobb. Hur funkar det?

– Den vanligaste rådgivningen gäller övervikt. Då är det mycket jag behöver veta; hur ser djurets vardag ut, hur bor det, hur mycket rör det sig, vad äter det, hur mycket och hur ofta. Ett kilo övervikt på en liten hund är mycket. Det är som fyra kilo på en människa, så det behövs inte mycket innan belastningen på leder, hjärta och kärl blir kännbar. Det räcker sällan med ett lightfoder utan det behövs ett riktigt bantningsfoder, som innehåller mycket cellulosa och är mättande utan att ge extra energi.

Något du tycker att alla veterinärer borde veta eller göra?

– De borde prata mer med djurägarna om vad djuren äter och vilket foder de får. Ibland kan jag tycka att veterinärernas kunskap om foder borde vara bredare, men det är mycket att hålla reda på. Här på UDS ringer veterinärerna ofta till mig och frågar och det tycker jag är bra.

Vad höjer pulsen hos dig i jobbet?

– När det kommer ett nytt foder, går jag verkligen igång. Och så tycker jag det är ruskigt kul när ”mina” veterinärer säger att jag gör ett bra jobb.