Länsveterinärer ryter till mot spödrivning

Länsveterinärer ryter till mot spödrivning

Länsveterinärer går samman för att stoppa spödrivning inom trav. Det skriver SVT.se.

– Var någonstans annars i Sverige tillåter du att du sitter och slår ditt djur? Frågar lars Uhlin, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Svensk Travsport har dock en annan syn.

– Vi ser spöet som ett viktigt kommunikationsverktyg och även som en säkerhetsaspekt. Vi har sett i Norge när man har tagit bort körspöet att det inte blir bättre för hästarna, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg till SVT.se.

Det finns stränga regler för spödrivning och den som bryter mot dem straffas. Under 2016 delade svensk Travsport ut bestraffning för felaktig spödrivning vid drygt 1 procent av alla starter.

Nu har länsveterinärerna i Västra Götaland tröttnat. Tillsammans med länsstyrelserna i Kalmar, Halland, Jönköping, Kronoberg, Skåne och Blekinge har de skickat in en skrivelse till Svensk Travsport om att spödrivning ska upphöra.

Av skrivelsen framgår att veterinärerna anser att spödrivning skadar hästen fysiskt och psykiskt. Beroende på omfattningen kan det också räknas som misshandel, anser de.

Enligt SVT.se behöver de som döms för felaktig spödrivning inte diskvalificeras i efterhand. De kan alltså behålla prissumman, som kan röra sig om miljonbelopp. Det finns exempel på löp där vinsten har varit 100 000 kronor och bötesbelopet 1 500 kronor.

Länsveterinärerna vill nu att svensk Travsport skärper reglerna rejäl, annars kan fler kuskar än tidigare anmälas för djurplågeri.

Källa: SVT.se