Hundens hull avspeglas i urinprov

Hundens hull avspeglas i urinprov

Urinprover tagna på hund efter en måltid kan ge mer information om förändringar i ämnesomsättningen än fasteprover. Det visar en studie vid SLU. Fynden utgör en av pusselbitarna mot ytterligare kunskap om överviktiga hundars ämnesomsättning, vilket behövs för att kunna ta fram bra behandlingsmetoder.

I den aktuella studien fick normalviktiga och överviktiga hanhundar av rasen labrador retriever lämna urinprov efter en natts fasta och därefter äta en standardiserad måltid. Tre timmar efter måltiden fick hundarna lämna ytterligare ett urinprov. Vid analys av proverna uppmättes 45 olika molekyler skapade av ämnesomsättningen, så kallade metaboliter.

Urinprover tagna efter fasta samt efter måltid skilde sig tydligt åt. I prover tagna efter måltid var det dessutom intressant nog skillnad mellan normalviktiga och överviktiga hundars metabolitkoncentrationer. De överviktiga hundarna utsöndrade ungefär hälften så mycket av aminosyran taurin som de normalviktiga, något som inte sågs lika tydligt i fasta.

Fynden tyder på att urinprover tagna efter en måltid kan ge mer information om förändringar i ämnesomsättningen än fasteprover. De lägre taurinkoncentrationer som uppmättes hos överviktiga hundar kan vara kopplade till förändringar i fettmetabolismen och behöver undersökas vidare.

Källa: SLU, länk till artikeln här