Köttkonsumtionen planar ut
Totalkonsumtionen av kött har under perioden 1980-2016 ökat med 38 procent till 88 kilo per person och år. Fjäderfäkött har ökat mest. Sedan år 2010 har totalkonsumtionen av kött varit i stort sett oförändrad mellan 86-88 kilo per person och år, uppger Jordbruksverket.
Med totalkonsumtion av kött avses förbrukningen av köttråvara för humankonsumtion, inklusive ben. Direktkonsumtionen av socker (bland annat strö- och bitsocker) har minskat samtidigt som konsumtionen av choklad och konfektyrvaror och läskedrycker, cider med mera har ökat sedan 1980. Ökningstakten har inte varit lika dramatisk efter år 2000. Samma utvecklingsmönster kan även urskiljas när det gäller potatisprodukter, bröd och spannmålsprodukter samt mejeriprodukter.
Från 1980 till 2016 har den totala energitillförseln från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 000 till 13 100 kJ (eller 2 900 till 3 100 kcal) per person och dag. Det är främst energitillförseln från protein som har ökat under perioden, detta kan till stor del förklaras av ökad köttkonsumtion.