18 nyanlända veterinärer utbildas till djursjukskötare

18 nyanlända veterinärer utbildas till djursjukskötare

På måndag den 5 februari skriver 14 av deltagarna i snabbspåret slutprovet till djursjukskötare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara. Efter godkänt resultat återstår bara en kort väntan innan de får sin yrkeslegitimation.

Det råder en stor brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige och genom Arbetsförmedlingens snabbspår har 18 nyanlända arbetssökande genomgått en utbildning till yrket. Samtliga deltagare i snabbspåret har en veterinärutbildning motsvarande minst en fil kand från sina hemländer och har i de flesta fall även varit verksamma i yrket.

– Tillsammans med SLU har vi sytt ihop en utbildning med ett halvårs studier och ett halvår praktik. Det har varit en intensiv period för deltagarna med studier på svenska och praktik. Men ingen har hoppat av och redan har flera av deltagarna gjort klart med arbete efter fullbordad utbildning, säger Jonas Peterson, samordnare för snabbspåret hos Arbetsförmedlingen.

I förra veckan gick deltagarna igenom de sista kursmomenten på Axevalla travbana och nu är många av dem redo att ta plats på den svenska arbetsmarknaden.

– Det finns några deltagare som behöver lite mer praktik, men det här är en grupp som är oerhört ambitiösa och plikttrogna. När de väl får sin legitimation så har de samma chanser som alla andra med yrkeslegitimation, säger Margareta Stigson, Platschef på SLU i Skara.

Källa: Arbetsförmedlingen