Ingenjörer bedriver banbrytande hästforskning

Ingenjörer bedriver banbrytande hästforskning

Ingenjörsteknik ger helt nya möjligheter att läsa av hästen, och Chalmers forskare ser hästsporten som jungfrulig mark. Veterinärer bidrar med kunskap, men får också stor nytta av resultaten.

Docenten i fysik Magnus Karlsteen och hans hästintresserade kollega, astronomen Maria Sundin började de fundera på vad de kunde mäta på Marias hästar. Det visade sig vara ett lyckat spår.

I dag jobbar Chalmersstudenter på bred front inom hästsport och teknologi, där flera delprojekt kan komma till nytta inom veterinär verksamhet. Man har testat teknik för att mäta och förbättra luftkvalitet i stall och arbetar med att optimera material i hästskor och ridbaneunderlag så att skadorna kan minskas. Andra delprojekt handlar om metoder att mäta kraften från spöslag eller tryck från bett. En nyhet som testades live under Gothenburg Horse Show i februari var att mäta trycket i avstamp och landning vid ett hinder. Mätningar från året innan visade överraskande att hästarna hoppar av mycket längre från hindret än man tidigare trott.

– Vi kan nu se både var på markytan hästen placerar hovarna och hur stora krafterna är, säger Magnus Karlsteen.

Datan kan ge kunskap om proportionerna hos de hästar som håller bäst. I förlängningen kan man det leda till träningsmetoder som minimerar skaderiskerna.

Text: Sara Ejvegård

Hela reportaget om Chalmers forskning inom hästsporten finns i nästa nummer av VeterinärMagazinet