Ulla Håkanson ger miljonanslag till veterinär forskning

Ulla Håkanson ger miljonanslag till veterinär forskning

Dressyrlegenden Ulla Håkanson (bilden) har nyligen sagt ja till att donera 1miljon kronor i nya forskningsanslag genom sin stiftelse. Det är den norska hästveterinären och biomekanikexperten Maria Terese Engell som får pengarna till sin forskning om hur ryttarens sits påverkar hästen.

I början av sommaren lade Maria Terese Engell fram sin doktorsavhandling vid SLU med titeln ”Postural Strategies in Skilled Riders”. Hennes forskning, som bedrivs i samarbete med biomekanikgruppen vid SLU, är kopplad till många hästveterinärers observation, nämligen att ortopediska problem hos hästen inte sällan beror på snedheter och obalans hos ryttaren.

Forskargruppen har utvecklat och testat objektiva metoder för att mäta ryttares asymmetrier och balans, och hur dessa kan förbättras med avsutten träning. Nästa steg blir att använda metoderna för att analysera landslagsryttare i ledande ridsportländer. Om man identifierar deras profiler vad gäller balans och kroppskontroll, kan det bli vägledande också för andra ryttare.

Ulla Håkansson finansierade också Maria Terese Engells doktorandarbete, sedan projektet fått avslag hos Stiftelsen Hästforskning. Ulla Håkansson missade själva disputationen på SLU, eftersom hon samma dag skulle rida dressyr-SM på Strömsholm – 80 år gammal.

– Jag har sponsrat forskningsprojekt tidigare och tänkte att detta var intressant, eftersom det handlar så mycket om ridsporten och inte minst dressyren, kommenterar Ulla Håkansson.

Bland det som fångade Ulla Håkanssons intresse när det gäller den aktuella forskningen var att få inblick i att hästen kan skadas om den tvingas bära upp ryttaren på avvikande sätt.

Förutom forskning sponsrar hennes stiftelse också unga ryttartalanger genom Ajax-stipendiet. Det har delats ut sedan 2005 till cirka 30 ungdomar hittills. Ulla är också inspiratör bakom den naturbana som ryttaren och OS-medaljören Peder Fredricson anlagt intill sin anläggning i Skåne i samarbete med försäkringsbolaget Agria. Idén fick Peder Fredricson då han som junior fick komma hem till Ulla Håkanssonmed sin häst Hilly Trip xx. Ulla Håkanssonhar alltid varit känd för att träna sina hästar i naturen.

– Hilly Trip xx var lite uppskruvad när hon kom och vi gick in med henne i min skogsdunge. Det tog inte lång stund efter att Peder börjat rida runt henne där så hade hon varvat ner. Det är bra för hästar att få tänka på var de sätter fötterna istället för att hitta på hyss, säger Ulla Håkansson.

Text: Cecilia Lönnell Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Läs mer om Maria Terese Engells forskning i nästa nummer av VeterinärMagazinet.