Historiskt beslut i EU om förbud av antibiotika till djur

Historiskt beslut i EU om förbud av antibiotika till djur

Efter flera års förhandlingar har EU-parlamentet nu beslutat om nya lagar som förbjuder en rutinmässig medicinering med antibiotika i förebyggande syfte. Innan behandling sker ska en klinisk bedömning av djuret ha gjorts. Undantag kan göras vid epidemier, som till exempel bland fåglar. Det skriver DN.

– Äntligen är detta historiska beslut om minskad antibiotika till djur fattat. Jag är överlycklig att EU har tagit krafttag som får enorma fördelar för miljön och vår avancerade sjukvård, säger EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) till DN.

Enligt de nya lagarna måste även kött som importeras till EU ha samma standard som inom EU. Det innebär att de länder som vill exportera till EU bland annat måste förbjuda antibiotika till friska djur i tillväxtfrämjande syfte, något som används i flera länder i dag.

Källa DN