Kennelhosta härjar i Stockholm

Kennelhosta härjar i Stockholm

Årets utbrott av kennelhosta har slagit hårdare än vanligt i Stockholmsområdet. Flera djursjukhus rapporterar om ovanligt många fall och komplikationer som lunginflammation.

Även vaccinerade hundar drabbas av kennelsjuka denna höst. Bland dem som VeterinärMagazinet har talat med, går meningarna isär om kulmen har nåtts eller inte.

– Vi har fått in ovanligt många sjuka hundar, säger veterinär Johan Rosberg Thorell på Anicura Djursjukhuset Albano. Och vi kan inte se någon minskning av antalet sjuka djur ännu.

Han bekräftar att även vaccinerade hundar drabbas. Eftersom Johan Rosberg Thorell är hygienansvarig på Djursjukhuset Albano är han starkt involverad i utbrottet. Nu föreläser han för personal som tar emot samtal från oroliga djurägare. Det gäller att försöka förmå hundägare med hostande hundar att inte komma till djursjukhuset såvida hundarna inte verkar vara allvarligt sjuka.

– Kennelhosta är ju väldigt smittsamt och varje gång vi har haft en hostande hund här måste vi sanera. Det är tidskrävande och jobbigt för personalen.

Trots att många hundar är drabbade av kennelhosta nu, vill Johan Rosberg Thorell inte kalla utbrottet för en epidemi. Och man har inte behövt stänga intaget på Albano på grund av kennelhostan.

På Evidensia Södra Djursjukhuset har man haft ”en del fall”.

– Men jag tycker inte det är värre än förra hösten. Några djur har utvecklat lunginflammation och blivit inlagda och vi har haft plats för dem på avdelningen. Det har hänt att vi fått stoppa intaget, men det har inte varit på grund av kennelhostan, säger veterinär Sophie Hedberg, chef för intensiv- och vårdavdelningen.

Det kom in fler sjuka djur till Södra Djursjukhuset för några veckor sedan än i dag, vilket kan tyda på att det värsta är över.

Hos FirstVet, som talar med djurägare i hela landet, noterar man en stor ökning av misstänkta fall av kennelhosta i Stockholmsområdet just nu.

På Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen säger veterinär Elin Ankarbäck-Agah, avdelningschef på polikliniken, i ett mejlsvar:

– Jag skulle väl inte säga att kennelhosteutbrottet är ovanligt stort, utan ganska normalt för årstiden. Men det verkar som om fler individer är allmänpåverkade med feber och vi har också fler som fått lunginflammation. Vi har fler patienter än vanligt inskrivna med kennelhosta, men inte så många att vi fått stoppa intaget. Skulle tro att fallen började droppa in för två till tre veckor sedan. Om kulmen nåtts, går inte att veta. Vanligtvis brukar smittan pågå i fyra till sex veckor innan den klingar av.

– Hur det ser ut i övriga landet, har jag svårt att svara på. Men vi har inte fått några indikationer från AniCura centralt att kennelhosta skulle vara ett stort problem och heller inte hört något sådant från andra kolleger.

Lotta Gunnarsson, smådjursveterinär på SVA, säger att man på SVA inte är medveten om att årets utbrott av kennelhosta skulle vara värre eller mer omfattande än tidigare år. Det är inte en sjukdom med anmälningsplikt och SVA får därför bara information om utvecklingen om någon ringer och berättar.

Ett extra problem är att personalens egna hundar också kan bli smittade, vilket gör att många måste försöka hitta hundvakter åt sina djur när de är på jobbet. Johan Rosberg Thorell har själv tre hundar och alla har blivit sjuka.

Text Kerstin Stålbrand