Kongahälla först med självscanning i butiken

Kongahälla först med självscanning i butiken

Är Kongahälla djursjukvård först i Sverige med självscanning i klinikens butik? Det tror i alla fall ägaren Anders Axén Krüger. I lördags var det premiär.

Kongahälla djursjukvård i Kungälv är en relativt nyöppnad klinik. Ägare är Anders och Elisabeth Axén Krüger, som startade de på nytt i stället för att gå i pension (se VeterinärMagazinet nr 3/2017). Nu är det dags att expandera butiken.

– Vi har hyrt ytterligare två rum och vill erbjuda våra kunder de tre stora fodermärkena Specific, Hill’s och Royal Canin. Tidigare hade vi bara Specific, säger Anders Axén Krüger.

Men han förutsåg att det skulle uppstå en flaskhals i kassan. Butikskunderna riskerade att få vänta ganska länge medan en patient skrevs ut. Då kom Anders på idén att installera ett självscanningssystem.

– Det var inte lätt att hitta en leverantör, trots att man får upp många när man googlar. Ingen förstod vilka stora kundvolymer det var frågan om. Men till slut hittade jag en leverantör som förstod, och han byggde ett system anpassat för oss.

I lördags var det premiär och kliniken fylldes av kunder som ville pröva. Viss inkörningstid får man räkna med, men tack vare ICA, Ikea och andra jättar förstår de flesta kunder hur de ska göra.

Var det en dyr installation? Inte om man jämför med att anställa en person till – dessutom är det ju notoriskt svårt att rekrytera, påpekar Anders Axén Krüger. Han tycker att systemet är lätt att hantera och att det är enkelt att justera priser. Systemet är också kopplat till kassasystemet, så försäljningen går direkt in i bokföringen. Nu hoppas han trefaldiga försäljningen.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Kongahälla