Hästägarmanual gör succé på facebook

Hästägarmanual gör succé på facebook

Distriktsveterinärstationen i Mora har sedan i fredags kväll gjort succé på Facebook med en manual för sina hästägarkunder, som de gärna delar med sig av. Checklistan har fått nära 900 likes och delats nära 500 gånger.

Moras distriktsveterinärer hästägarmanual kan tjäna som inspiration för andra veterinärer som har hästägare som kunder . Så här lyder den (Fetstilen är Veterinärmagazinets):

Hej! När vi kommer ut för att hjälpa din sjuka häst, behöver du ha ordnat några saker.

– Sjukbox. Även om din häst vanligtvis bor i t ex lösdrift, utebox eller liknande, behöver du ha tillgång till en uppvärmd boxplats på nära avstånd, om hästen blir sjuk. I minusgrader och utomhusförhållanden är det svårt att ge bra vård – dropp fryser i slangarna, utrustningen blir iskall, hästen får inte den lugn och ro som den behöver.
En eller flera personer som är över 18 år och som kan hantera hästen.
Belysning och elektricitet. Vi måste kunna se bra, och använder ibland eldriven utrustning.
Varmt och kallt vatten. Vi vill ofta ge din häst ljummen vätska med sond, samt behöver kunna tvätta utrustning och oss själva. En dunk medtaget varmvatten går fint.
Tvål och en rulle torkpapper.
Ren yta att lägga utrustning och mediciner på. Ett par tidningar på en höbal eller ett bord är helt ok.
Möjlighet att köra fram till stalldörren, om det går. Ibland behöver vi springa många vändor fram och åter till bilen för att hämta saker. Att kunna ha bilen nära är guld värt.

Fundera gärna ut en plan i förväg för hur du löser detta, så blir allt lättare för både dig, oss och din häst!

Glad och frisk helg, önskar Distriktsveterinärerna Mora