Tierpsvargen obducerad på SVA

Tierpsvargen obducerad på SVA

Den varg som sköts i Tierp på tisdagen har nu obducerats av SVA. Det var en vuxen hane som hade något mindre fettreserver än normalt, hullet var något under medelgott. Vargen hade ett flertal hudskador, alla var minst några dagar gamla. I magsäcken fanns benrester från en tidigare måltid samt en mycket liten mängd pälshår från hjortdjur.

Vargen var skjuten genom brösthålans främre del vilket orsakat en snabb död. En skada sågs på vänster framben med sår i huden både på benets in- och utsida, strax nedanför armbågen. En något kraftigare skada med två hudsår, varav det största mätte ca 30 mm, fanns på vänster lårs insida. Till skillnad från övriga hudskador fanns här även en ytlig inflammation i underliggande muskulatur. Mindre, ytliga hudsår fanns även på höger lårs utsida, strax ovanför höger has samt under ögat. Tvärs över nosspegeln fanns ett kraftigare skär/slitsår. Ett mindre skärsår sågs även i en trampdyna på höger bakben.

Orsaken till skadorna i huden kan inte fastställas men skadorna på vänster framben, som var lokaliserade på både in- och utsida av benet, visar att det kan vara orsakat av bett från ett annat djur.

Vargen hade även en äldre och helt avläkt fraktur på två revben på vänster sida. Denna skada har troligen inte besvärat vargen på senare tid, men när frakturen var färsk har den orsakat smärta. Detta kan vara orsaken till att hullet inte var fullgott. Vänster testikel var belägen i bukhålan medan den högra var normalt nedvandrad i pungen.

Källa: SVA Foto Gete Hestvik