Viltsjukdomsövervakningen återupptas

Viltsjukdomsövervakningen återupptas

SVA återupptar viltsjukdomsövervakningen fullt ut, efter att generaldirektör Jens Mattsson haft samtal med Näringsdepartementet. Det framgår av ett pressmeddelande.

SVA:s generaldirektör Jens Mattsson känner sig nu trygg med att viltverksamheten vid myndigheten kan återgå till det normala. Därmed kan till exempel döda, vilda djur där sjukdom misstänks åter skickas in till SVA för analys.

– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor av stor betydelse för beredskapen i landet. Här spelar jägare och andra engagerade människor som rapporterar in iakttagelser till oss en stor roll, säger Jens Mattsson.

Regleringsbrevet för 2019 innebar att SVA inte kunde disponera de medel som tidigare år särskilt anvisats för viltverksamhet. Konsekvenserna av detta har uppmärksammats i medierna de senaste dagarna.

Enligt en källa på Regeringskansliet är många av de regleringsbrev som skickats ut av övergångsregeringen korthuggna och detaljfattiga i väntan på en ny regering. Det behöver dock inte innebära att utlovade medel inte kommer att utbetalas.

Källa: SVA/VeterinärMagazinet Foto Göran Ekeberg