Forskning om fodertillskott gav fint pris

Forskning om fodertillskott gav fint pris

Den danska veterinärens Frederikke Lindenberg visar i sin doktorsavhandling att immunsystemet hos föl kan stimuleras i rätt riktning genom ett fodertillskott som ges till det digivande stoet, enligt tidningen Ridsport. Nu har Frederikke Lindenberg tilldelats den danska Innovationsstiftelsens affärsforskningspris 2019.

Frederikke Lindenbergs forskning har lett till utvecklingen av tillskottet Immulix. Det är för detta som hon fick priset, som delades ut av Danmarks utbildnings- och forsknings minister Tommy Ahlers vid en ceremoni i Köpenhamn.

Tillskottet består bland annat av oligosackarider och det lär avsevärt öka mängden av bakterien Akkermansia muciniphilae, som har en viktig roll för att upprätthålla en regulatorisk immunitet och en sund tarmbarriär.

Kosttillskottet ges i stoets foder under fölets åtta första veckor. Föl med en god tarmflora löper lägre risk att utveckla låggradiga inflammatoriska sjukdomar senare i livet, såsom tarminflammation och EMS (Equine Metabolic Syndrome) enligt tidningen.

Fredrikke Lindenberg har sökt patent för tillskottet i samarbete med ett foderföretag.

Källa: Ridsport/Brogaarden