UDS-chefen: Vi tar emot alla hästar vi kan

UDS-chefen: Vi tar emot alla hästar vi kan

Vi tar emot så många hästar vi kan, men har bara åtta platser. Just nu är efterfrågan väldigt stor på grund av utbrottet av EHV-1. På isoleringen har vi bara en hängmatta. Det säger Henrik Ericsson, chef för UDS.

Enligt honom har UDS fått en del kritik för att man inte kan ta emot fler hästar. Spridningen av herpessjukdomen EHV-1 gör att många fler hästar än vanligt behöver intensivvård.

– Vi får kritik för att vi inte kan ta emot fler, men jag skulle önska att även andra stora djursjukhus hade möjlighet att ta emot drabbade hästar. Och vi har bara en hängmatta på isoleringen, eftersom det är extremt sällsynt att hängmattor behövs där, säger han.

Alla hästar blir inte så allvarligt sjuka av herpesviruset och många kan behandlas av sin vanliga veterinär.

– Men är hästarna riktigt sjuka kräver det stor veterinärnärvaro, säger Henrik Ericsson.

På sina 30 år i yrket har han själv inte varit med om ett så allvarligt utbrott av neurologiska formen av EHV-1 som det som nu pågår. Det goda rådet till kolleger som behöver stöd är att vända sig till SVA, och till djurägare att inte åka omkring med djuren till olika stall samt att själv inte besöka andras stall.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Göran Ekeberg