CWD upptäckt på älg i Norrbotten

CWD upptäckt på älg i Norrbotten

I den pågående övervakningen för avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD) har ett första positivt fall nu påvisats i Sverige. Det rör sig om en sexton år gammal viltlevande älgko, som avlivades eftersom den var mager, gick i cirklar och verkade vara blind.

– Detta var inte oväntat, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Liknande fall på äldre älgar har hittats i Norge och i Finland. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, och det var därför en tidsfråga innan vi skulle hitta ett fall i Sverige.

Vid de smittsamma varianterna av CWD utsöndras smittämnet i saliv, urin och gödsel. Smittan finns kvar länge i miljön. Sjukdomen, som är dödlig för hjortdjur, kan på längre sikt ha negativ påverkan på populationer av hjort, älg, ren och rådjur. Men erfarenheter från Norge tyder på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet. Prov från det svenska fallet kommer nu att analyseras vidare för att säkerställa vilken variant av sjukdomen det rör sig om, men mycket tyder på att det kan vara samma variant som hittats på älgar i Norge.

– När avmagringssjuka påvisas ska provtagningen i området öka. Veterinärer från Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket kommer nu att tillsammans med viltexperter samla mer information om hjortdjuren i området och utifrån de regionala förutsättningarna utarbeta en plan för utökad provtagning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

På grund av att CWD påvisats i Norge pågår nu en övervakning, beslutad av EU, i flera länder i Europa, däribland Sverige. Syftet är att upptäcka och kartlägga förekomst av sjukdomen för att kunna bekämpa eller begränsa spridningen. SVA vill gärna få in prov från djur som visar symptom på CWD, är sjuka på annat sätt eller exempelvis dödats i trafiken.

Källa: Jordbruksverket Foto: SVA