Distriktsveterinärerna uppdaterar Strama-appen

Distriktsveterinärerna uppdaterar Strama-appen

Appen Strama Gävleborg hjälper veterinärer att använda antibiotika på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Nu är smådjursdelen, det vill säga riktlinjer för hund och katt, uppdaterad.

Sjukvård, djurhållning och miljö – allt hänger ihop. Distriktsveterinärerna har utvecklat appen tillsammans med Strama i region Gävleborg. Första versionen av den gemensamma appen lanserades våren 2016. Appen är gratis och vänder sig i första hand till djurvårdspersonal, men är öppen för alla som är intresserade.

– Vi är många som vill göra kloka val när det gäller antibiotika, men det är inte alltid lätt att veta vad det är. Strama-appen är ett stöd på vägen, säger Anna Norlin, överveterinär smådjur hos Distriktsveterinärerna, i ett pressmeddelande.

Exempel på förändringar är:

  • Nytt avsnitt om bakterier med särskild resistens, MRSP och MRSA
  • Nytt avsnitt om sepsis – blodförgiftning
  • Nytt avsnitt om hur vi ska dosera amoxicillin, ett av våra vanligast använda antibiotikum
  • Nytt avsnitt om postoperativa sårinfektioner

Utbudet kommer successivt att utökas med fler djurslag och arbetet pågår för fullt med riktlinjer för nötkreatur, säger Kerstin Vikman, kvalitetschef hos Distriktsveterinärerna.

Riktlinjerna grundar sig på Sveriges Veterinärförbunds antibiotikapolicy, Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer och klinisk erfarenhet.

Ladda ner appen ”Strama Gävleborg” eller använd webbversionen på www.regiongavleborg.se/strama