Australisk veterinär får pris för visselblåsning om merinofår

Australisk veterinär får pris för visselblåsning om merinofår

Den australiska veterinären Lynn Simpson får pris av CIWF och Svenska Djurskyddsföreningen för att ha slagit larm om vanvårdade merinofår som transporteras på containerfartyg. Det skriver SvD.

Lynn Simpson tar emot sitt pris i Sverige. Hon har arbetat som veterinär på fartyg inom Australiens fårexport under tio år. Första gången hon slog larm var 2011. Hon beskrev det fruktansvärda lidande som djuren utsattes för och har bland annat berättat om hur hon tvingats nödslakta djur ute på Indiska oceanen.

Hennes rapporter har väckt våldsamma debatter, och hon har själv utsatts för både hot och hat samt drabbats av posttraumatisk stress.

Arbetet verkar dock ha gett resultat. Exporten av levande djur från Australien har minskat kraftigt de senaste åren, även om den ändå motsvarar 1,1 miljoner djur årligen. Och 2020 träder hårdare klimatregler för internationell sjöfart i kraft.

CIWF står för Compassion in world farming. Merinofåren anses ge mycket fin ull och lär vara den viktigaste fårtypen för ullproduktion i världen.

Källa: Svenska Dagbladet och Wikipedia