Dadlar misstänks vara källa till utbrott av hepatit A

Dadlar misstänks vara källa till utbrott av hepatit A

Färska dadlar misstänks vara orsaken till att nio personer smittats med hepatit A sedan slutet av februari. Alla som smittats uppger att de ätit färska dadlar från Iran, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Personerna som blivit sjuka kommer från olika delar av landet. Den senaste personen insjuknade 16 april, men det går ännu inte att säga att utbrottet är över. Det gemensamma för alla personerna som blivit sjuka är att de har ätit färska dadlar från Iran av flera olika varumärken.

Inga analyser har hittills visat hepatit A-virus i de dadlar som personerna ätit. Därför är i dagsläget inget varumärke av dadlar särskilt utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan.