Lovande försök skilja hon- från hanägg
Äggindustrin detruerar miljarder värdelösa tuppkycklingar varje år. Nu pågår försök att hitta metoder att sortera bort tuppkycklingarna redan på äggstadiet. Det framgår av en TT-artikel som publicerats i flera tidningar.
I hela världen beräknas om kring 7 miljarder tuppkycklingar per år kasseras genom masslakt. I Sverige kan det röra sig om 4-5 miljoner. Tuppkycklingarna duger inte till mat, eftersom de anses växa för långsamt.
Nu har tyska forskare vid universitetet i Leipzig upptäckt att honembryon vid dag nio utsöndrat mätbara mängder av hormonet östronsulfat i den vätska som omger dem i ägget. Ett tyskt företag har redan byggt en robot som kan ta prov genom äggskalet med hjälp av en laserstråle. Analys av mängden östronsulfat gör att man kan skilja hon- från hanägg. De senare kan då malas ner redan på äggstadiet och användas till djurfoder.
Forskning pågår även i Dresden, där man har hittat en metod att mäta en fluorescerande signal från embryots blodceller. Signalerna skiljer sig beroende på kön. Problemet här är att det kräver ett för stort hål i ägget för provtagningen.
I Linköping pågår ett annat lovande försök: Forskare vid universitetet har utvecklat en metod som skiljer hon- från hanägg redan samma dag som hönan har värpt. Metoden bygger på analys av de ytterst små mängder gas som äggen ger ifrån sig.
Problemet är att analysen tar för lång tid, flera minuter per ägg. Så nu är utmaningen att hitta ett sätt att göra analysen lika snabbt som äggen rullar förbi på packeriet.
Källa: TT, ATL