Agria satsar på rehab för hästar

Agria satsar på rehab för hästar

Agrias nya försäkring Ridhäst Veterinärvård ger försäkrade ridhästar möjlighet till rehab i samband med veterinärmedicinsk behandling. En annan nyhet är att ersättningsnivån för veterinärvård vid hältor inte längre begränsas. Det skriver Agria i ett pressmeddelande.

Försäkringen innebär att 10 000 kronor av det totala veterinärvårdsbeloppet kan användas för rehab efter att hästen har genomgått någon typ av veterinärvårdsbehandling.

–I dagsläget skickas hästar hem efter operation eller behandling och rehab utförs utan veterinär inverkan. Vi är övertygade om att veterinärerna har bästa kompetensen att planera en effektfull rehab för fler långsiktigt hållbara hästar, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst, Agria Djurförsäkring,

Tanken är att behandlande veterinär tar fram en plan som ska bidra till att läka den aktuella skadan och minska risken för återkommande skador. Av rehabplanen ska det framgå vilken rehabilitering som ska utföras, vem som ska utföra rehabiliteringen, var rehabiliteringen ska utföras och inom vilken tidsram.

Veterinären väljer typ av rehab och behandlingen ska utföras på klinik eller rehabcenter alternativt av personal från klinik eller rehabcenter som åker till hästen. En del kliniker har redan i dag samarbeten med rehabpersonal, och i andra fall kan det vara läge att skapa samarbeten, skriver Agria.

Med nya Ridhäst Veterinärvård försvinner också begränsningen av ersättning för hältor. Tanken är att rehab ska gå in efter att hästen har behandlats för till exempel hälta eller ryggproblem.

–Genom att lägga till rehab efter en hältabehandling tror vi på fler långsiktigt hållbara hästar, särskilt är det gäller återkommande skador som kan läka ut med rätt rehab, säger Mikael Theorén, som hoppas att satsningen får branschen att ta fart och vidareutvecklas.

Källa: Agria