Näthinnedysplasi ärflig sjukdom hos cocker spaniel

Näthinnedysplasi ärflig sjukdom hos cocker spaniel

En ärftlig form av näthinnedysplasi som leder till blindhet har identifierats hos cocker spaniel. Det skriver Vet Times. Hos drabbade valpar utvecklas näthinnan aldrig ordentligt.

Nu har veterinärer och forskare vid kanadensiska AHT utvecklat ett DNA-test i syfte att utrota sjukdomen inom rasen. Forskningsassistenten Hattie Wright, som är en del av AHT: s forskningsteam för hundgenetik, leder projektet. Hon säger:

–Vanligtvis verkar hundar som drabbas av näthinnedysplasi helt normala, eller uppvisar subtila symtom, som osäkerhet i vardagen eller klumpighet. Men det kan alltså handla om en sjukdom som leder till blindhet.

Den konventionella formen av näthinnedysplasi, för vilken det inte finns någon behandling, är väl dokumenterad i nio raser, men har tidigare inte setts hos cocker spaniel.

Tillståndet identifierades hos en drabbad hund som remitterades till ögonkliniken vid AHT: s Small Animal Referral Center. Det visade sig att en annan hanvalp från samma kull också hade drabbats, liksom två halvbröder på mödernet. Det ledde till att forskare misstänkte att ögonsjukdomen orsakas av en mutation på X-kromosomen, vilket innebär att handjur är mycket mer benägna att drabbas än tikar. Hattie Wright identifierade en kausal mutation som är sällsynt inom rasen cocker spaniel.

–Eftersom sjukdomen är ganska sällsynt hos cocker-spaniel, förväntar vi oss inte att hitta många drabbade hundar genom DNA-testning, men det är viktigt att identifiera alla tikar som bär på mutationen för att förhindra att fler valpar föds med den, säger Hattie Wright.

Källa: Vet Times