Hundnosen kan känna värmestrålning – också

Hundnosen kan känna värmestrålning – också

Hundnosen kan inte bara känna dofter. Ny forskning visar att den även kan känna av svag värmestrålning, till exempel kroppsvärmen från ett bytesdjur. Det kan förklara hur hundar med nedsatt syn, hörsel eller lukt ändå kan jaga framgångsrikt. Det visar en studie från Lunds universitet och ungerska Eötvös Loránd-universitet.

Förmågan att avkänna svag värmestrålning är bara känd hos en handfull arter: Vissa insekter, ormar och en blodsugande typ av fladdermus.

De flesta däggdjur har naken, slät hud runt näsborrarna, ett område som kallas rhinarium. Men hundarnas rhinarier är fuktiga, kallare än omgivningstemperaturen och rika på nerver. Det tyder på hundar borde ha förmågan att upptäcka inte bara lukt utan också värme.

För att testa idén använde forskare tre hundar, som de tränade att skilja mellan ett varmt (31 ° C) och ett rumstempererat föremål, båda placerade 1,6 meter bort. Hundarna kunde inte se skillnaden mellan föremålen och inte heller känna någon doft från dem. Efter utbildningen testades hundarnas färdigheter i dubbelblinda studier. Alla tre visade sig klara att skilja ut de föremål som avgav svag värmestrålning, enligt den vetenskapliga artikeln som publicerats i Scientific Reports.

Forskarna mätte även hjärnaktiviteten på 13 hundar av olika raser under tiden som de fick komma i kontakt med föremål som antingen avgav svag värmestrålning eller som hade vanlig rumstemperatur. Med hjälp av magnetkamera kunde man se att vänster hjärnhalva, som tar emot signaler från näsan, aktiverades när hundarna kom i kontakt med föremål som avgav värmestrålning

Tillsammans visar de två experimenten att hundar, precis som fladdermöss, kan känna av svag värmestrålning och att det är ett specifikt område i hundhjärnan som aktiveras, enligt forskarna.

Källa: Scientific Magazine

Länk till den vetenskapliga artikeln i Scientific Reports här