Agrias fårförsäkring omfattar CODD

Agrias fårförsäkring omfattar CODD

Agria Djurförsäkring utökar innehållet i sin fårförsäkring till att även omfatta den smittsamma klövsjukdomen CODD. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förra året drabbade CODD en fårbesättning i Sverige för första gången. Vid ett utbrott är rekommendationen från myndigheter att slakta hela besättningen eftersom det inte finns någon långsiktigt hållbar behandlingsstrategi, men också för att undvika vidare smitta till andra besättningar.

Sjukdomen omfattas inte av epizootilagen med möjlighet till ersättning vid utslaktning. Därför har Agria nu utökat fårförsäkringen att även omfatta utbrott av CODD.–Det är ett hårt ekonomiskt slag om hela besättningen måste tas bort i ett svep. För att mildra en sådan situation har vi nu utvidgat fårförsäkringen med ett schablonbelopp per får i besättningen, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Sverige har fram till förra året varit skonat från smittan, till skillnad från Storbritannien som drabbades redan 1997. Där räknar man i dag med att cirka 50 procent av de brittiska fårflockarna är smittade. Nu är risken stor att smittan dyker upp igen hos svenska får.

–Nu kommer vi följa utvecklingen noggrant för att på sikt se om vi kan göra ytterligare förbättringar, säger Mikael Theorén.

Källa: Agria