Uppdrag Granskning avslöjar 38 Arlagårdar med misskötta djur

Uppdrag Granskning avslöjar 38 Arlagårdar med misskötta djur

38 svenska mjölkgårdar, leverantörer till Arla, har fällts för bristande djurskydd. Det visar Uppdrag Granskning i en uppföljning av ett reportage från i januari. Det ursprungliga reportaget handlade om en enda gård i Hälsingland – något som LRF:s ordförande Palle Borgström menade var ett undantag.

Förra året fick 210 kött- och mjölkgårdar i Sverige ett föreläggande av Länsstyrelserna enligt djurskyddslagen. UG har granskat samtliga. 38 av gårdarna som enligt Länsstyrelsen bröt mot djurskyddslagen, är leverantörer till Arla. Problemen beskrivs som allvarliga och återkommande. Det handlar om djur som är smutsiga, har sår, är halta och magra. En del hade självdött. Några veterinärer hade inte tillkallats trots akuta behov.

Arlas vd Patrik Hansson medger i programmet, som sänds på onsdagen, att Arla har bönder med återkommande problem och att kvalitetssystemet brustit.

Även bland LRF:s förtroendevalda finns enligt UG exempel på djurägare som fått djurförbud och som dömts för djurplågeri.

I programmet intervjuas bland andra veterinären Kalle Hammarberg som bedömer att djuren på gårdarna utsatts för ett stort lidande, samt även bristande hantering av döda djur.

Källa: Svt