WSAVA-pris går till schweizisk endokrinolog

WSAVA-pris går till schweizisk endokrinolog

Claudia Reusch, professor i internmedicin och chef för kliniken för internmedicin för smådjur vid universitetet i Zürich, tilldelas WSAVA-utmärkelsen 2021. Hon får priset för sitt enastående bidrag till endokrinologiforskningen på smådjur.

Priset, som årligen går till en veterinär som gett ett betydande bidrag till djurmedicinen, kommer att delas ut under årets WSAVA-världskongress, som äger rum 13-16 november i Hyderabad, Indien. Då kommer Claudia Reusch att hålla en föreläsning med anledning av priset.

Efter examen arbetade Claudia Reusch på privata smådjurskliniker i Tyskland innan hon flyttade till universitetet i München, där hon blev professor. Hon är medgrundare av European Society of Veterinary Endocrinology (ESVE) och var dess ordförande 2001-2003. Från 2003 till 2006 var hon ordförande för European College of Veterinary Internal Medicine-Companion Animals (ECVIM-CA). 2016 blev hon hedersmedlem i ESVE och 2019 blev hon hedersmedlem i Society for Comparative Endocrinology (SCE), USA.

Claudia Reusch har publicerat mer än 250 vetenskapliga artiklar, har medverkat i 30 böcker och är medredaktör för läroboken ”Canine and Feline Endocrinology.”

Svenska kolleger kan ha mött Claudia Reusch då hon föreläst på konferenser i Sverige. 2009 var hon opponent då Tove Fall, numera professor vid Uppsala universitet och Årets Veterinär 2020, försvarade sin doktorsavhandling. Den handlade om diabetes hos hund.

SWVA/VeterinärMagazinet