Galopperande ökning av magsår hos häst

Galopperande ökning av magsår hos häst

Hästar som plågas av magsår har ökat successivt under flera år. Under 2020 tog diagnosen ett rejält kliv uppåt och antalet drabbade hästar dubblerades jämfört med året innan. Nu är frågan är varför och hur man kan undvika sjukdomen. Här delar veterinär Karl-Henrik Heimdahl på Agria Djurförsäkring med sig av orsaker, symtom och behandling vid magsår.

Det kan finnas flera olika faktorer till varför hästar får magsår. Ett grundproblem är att hästarnas mag- och tarmsystem är uppbyggt för att äta under många av dygnets timmar, och idag hålls hästar oftast i en miljö där ättiderna egentligen inte räcker till.

– Hästars magsäckar mår inte bra av att vara tomma, de behöver ha något i magen i stort sett hela tiden. Det handlar även om vad hästarna får för mat – hästar är grovfoderomvandlare, deras magsäckar är anpassade för att ta hand om tuggat hö eller gräs. Ju mer kraftfoder vi ger dem, desto större är risken att vi ändrar på funktionaliteten i magsäcken vilket kan göra att de reagerar med magsår, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Även miljöfaktorer kan spela in när det gäller magsår. Hästar är gjorda för att vara ute och leta mat, att röra på sig mycket. Magsår uppstår sällan hos hästar på lösdrift, eftersom de kan tillgodose sitt matbehov när de vill under dygnet. Man kan även se att tävlingshästar – som lever i en mer stressig miljö – har mer problem med magsår än hobbyhästar.

Symptom på magsår
Symptomen kan vara diffusa. Hästen kan vara lite småsur, inte riktigt på hugget utan verka besvärad. Vissa hästar blir lösa i magen i perioder, andra kan visa på magproblem genom att krubbita. Vissa hästar börjar äta sitt kraftfoder med god aptit slutar efter en stund och visar att de är irriterade eller har ont i buken. Andra symtom kan vara:

  • Nedstämdhet
  • Kolik
  • Diarré
  • Svårfödd, tappar i vikt
  • Matt och glanslös päls

Det enda sättet att verkligen få det bekräftat att hästen lider av magsår är genom att göra en gastroskopi. Om det har utvecklats till magsår kan det handla om allt från små ytliga sår till rejäla sår, i olika delar av magsäcken. Hästen kan behandlas genom medicinering, men många hästar kan läka sina magsår genom att de får bättre foderrutiner eller släpps ut på bete eller lösdrift.

Källa: Agria