Hundägare och hundars påverkan på varandra kartläggs

Hundägare och hundars påverkan på varandra kartläggs

Professor Henrik Rönnberg vid SLU medverkar i en stor studie som syftar till att ta reda på hur hundar och hundägare påverkar varandras sjukdomar och välmående. Det uppger bland andra SVT.se

– Vi ska titta på samspelet mellan hund och hundägare, säger Henrik Rönnberg till SVT.se.

Ett syfte med forskningen är att få veta mer om vilka faktorer som ligger bakom olika sjukdomar hos hundar, till exempel om det gör skillnad om hunden lever i urban eller lantlig miljö.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan SLU och Uppsala universitet där expertis inom bland annat djurbeteende, djurvälfärd, genetik, veterinärmedicin och humanpsykologi ingår. Vid Uppsala universitet har man redan forskat en del om hur hundar kan påverka människors hälsa. Den visar bland annat att människor som har hund själva kan få längre livstid.

I den nya studien ska forskarna följa tusentals svenska hundar hela livet från valpstadiet. Anmälan till studien startar i mars. Vi registreringen får hunden max 16 veckor gammal. Tanken är att samla in en stor mängd data och dela upp projektet i flera delar. Bland annat ska man mäta kortisolhalten i håren hos både hundar och människor för att se hur stress påverkar.

Källa: SVT.se