Dräktig eller ej? Snart kan lantbrukaren själv avgöra

Dräktig eller ej? Snart kan lantbrukaren själv avgöra

En australisk jordbrukare har kommit ett steg närmare att förverkliga sin uppfinning, en handhållen apparat som avslöjar dräktighet hos kor genom att analysera deras utandningsluft. Det uppger den australiska webbsajten ABC News.

Än så länge finns endast en prototyp, en liten apparat som hålls över kons mule och testar utandningsluften.

Det är lantbrukaren Bronwyn Darlington i södra New South Wales som ligger bakom uppfinningen som baseras på nanoteknik. Hon har grundat företaget Agscent för att utveckla och marknadsföra dräktighetstestet.

–Apparaten samlar in kons utandningsluft och analyserar den med hjälp av nano-sensorer som kan skilja ut de dräktiga från de tomma djuren, säger hon till ABC News.

Vägen till prototypen har inte varit enkel. Det har tagit tre år av försök för att förfina metoden.

–Korna buffar och puffar och ibland håller de andan. Men nu är det ganska enkelt att samla in den utandningsluft som krävs, säger Bronwyn Darlington.

Nu väntar storskaliga försök för att se om metoden verkligen fungerar på gårdarna. Tanken är att lantbrukarna ska slippa ta hjälp av veterinärer och laboratorier. Lanseringen på den australiska marknaden planeras till början av 2022, delvis med hjälp av pengar från australiska staten.

Källa: ABC News