SLU:s veterinärutbildning på plats 31 bland världens topp 50

SLU:s veterinärutbildning på plats 31 bland världens topp 50

Veterinärutbildningen vid SLU hamnar på delad 31:a plats bland världens 50 bästa veterinärhögskolor. Det är en försämring med fyra platser sedan 2020 enligt internationella QS World University Ranking. Plats nummer 1 intas i år av Royal Veterinary College i London, som låg tvåa förra året. Köpenhamn hamnar på en hedervärd sjundeplats.

Listan över de 50 bästa veterinärskolorna i 19 av världens länder har nyligen publicerats för sjunde året i rad. De jämförs och rankas i QS World University Rankings.

Sverige och SLU delar sin 31:a plats med ytterligare tre universitet: North Caroline State University samt veterinärhögskolorna i Berlin och Wien. SLU har därmed halkat ner fyra steg i rankingen sedan 2020, då man låg på plats 27. Men det är en bättre placering än 2015. Då var SLU på plats 43.

Veterinärhögskolan i Köpenhamn hamnar i år på en hedervärd 7:e plats, vilket är en rejäl uppryckning från plats 15 förra året. Universitet i Helsingfors har stigit på listan från plats 45 år 2020 till plats 38 i år. Norges veterinärhögskola finns inte med bland topp 50. Ingen polsk eller ungersk utbildning, populära länder för svenska veterinärstudenter, finns med på listan.

För 2021 återtar Royal Veterinary College i London, Storbritannien, sin förstaplats, före UC Davis (Kalifornien)). University of Edinburgh, Storbritannien tar 3:e platsen, som delas med Universitet i Utrecht (Nederländerna).

Totalt har USA med 17 av sina universitet på topp 50-listan. Kanada har tre av sina veterinärvetenskapliga universitet på listan och Storbritannien har fyra universitet bland de 10 bästa och ytterligare fyra på topp 50-listan, alltså åtta totalt.

Bland europeiska länder har Nederländerna, Spanien och Tyskland två veterinärskolor vardera på listan. I övrigt finns åtta andra europeiska länder representerade: Belgien, Danmark, Sverige, Irland, Italien, Österrike, Finland, och Schweiz. Det land som snöpligt nog inte har något universitet med på listan är Frankrike, trots att fransmännen anser sig ha uppfunnit veterinäryrket. Men det anser sig även italienarna ha gjort – och universitet i Milano återfinns på plats 39.

I Oceanien är University of Sydney på plats 16 den högst rankade av de fyra institutionerna i Australien som finns på listan. Nya Zeelands Massey University, hamnar på 19: e plats. Brasilien är det enda latinamerikanska land som finns med på topp 50-listan: Universitetet i São Paulo rankas som nummer 40 i år. Två institutioner i Asien finns representerade: Universitetet i Tokyo (plats 29) och universitet i Seoul (plats 45). Sydafrika förlorade sin ranking 2021.

Text Ingrid Kindahl

Läs hela listan här