Trögt för veterinär-app för hästar

Trögt för veterinär-app för hästar

Nära hälften av hästägarna känner till att det finns digital veterinärvårdsrådgivning för hästar, men bara 14 procent har använt tjänsten. Samtidigt säger var femte hästägare att de inte kan tänka sig att använda en app för digital veterinärrådgivning. Det visar en undersökning på uppdrag av Agria Djurförsäkring.

Med hjälp av en app kan hästägare få rådgivning vid enklare skador som kan behandlas hemma i stallet, eller hjälp att boka in besök på en klinik vid allvarligare skador.

– Jag är övertygad om att allt fler kommer att upptäcka fördelarna med digital veterinärvårdsrådgivning om de tar steget över den första tröskeln och provar. Det handlar inte om att ersätta den vanliga veterinären utan är ett komplement vid enklare skador som kan både spara tid och pengar vid snabb rådgivning av erfarna hästveterinärer, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Kännedomen om digital veterinärvård är hög. Nära hälften av hästägarna säger sig känna till en veterinär-app, den högsta kännedomen jämfört med hund- och kattägare. Trots det har endast 14 procent av hästägarna kontaktat en veterinär via en app.

– I viss mån kan det handla om en generationsfråga och vana vid ny teknik, men jag tror också att det gäller att bygga förtroende och kunskap om hur enkel och tillgänglig tjänsten är för att förstå nyttan med den, säger Agnes Fabricius.

De vanligaste diagnoser hos hästar som fått digital veterinärrådgivning via Agria Vårdguide är:

  1. Hältor och problem i rörelseapparaten
  2. Hud, päls & öron
  3. Mage och tarm
  4. Sårvård
  5. Hosta och luftvägar
  6. Hovar
  7. Ögon
  8. Nedsatt allmäntillstånd & feber
  9. Beteende
  10. Mun & tänder

Undersökningen gjorde av Xtreme under 2021. Totalt deltog 1 036 djurägare varav 219 hästägare.

Källa: Agria