Ryttare kritiska till nya tävlingsformatet

Ryttare kritiska till nya tävlingsformatet

Det nya tävlingsformatet för laghoppningen, då det svenska laget vann OS-guld, har mött internationell kritik. Det finns en fara för hästarnas välfärd, menar kritikerna enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Det nya formatet innebar att lagtävlingen genomfördes i två omgångar, en kvalfinal och sedan final. Det tio bästa ekipagen från kvalet gick vidare till final, där ryttarna startade från noll. I var lag ingick tre ekipage, och inget resultat räknades bort.

Enligt kritikerna, bland andra OS-guldmedaljören från 2004 Rodrigo Pessoa, kan tävlingsformatet missgynna hästarna. Han har sett tecken på att ryttare pressar hästar att hoppa trots att de är spända och inte i balans. Som exempel nämns irländaren Shane Sweetham, som i Tokyo pressade sin häst att hoppa med resultatet att både häst och ryttare gick omkull – dock utan att någon av dem skadades.

De som försvarar det nya tävlingsformatet pekar på att publiken uppskattar det. Jämfört med det traditionella formatet är det enklare att följa, vilket gör sporten mycket mer spännande. Maria Gretzer, som sitter med i FEI:s styrelse som ryttarnas representant, tror att det nya formatet har en framtid även om hon medger att även hon har sett tecken på att hästar tvingats hoppa. Men på sikt tror hon enligt DN-artikeln inte att hästarnas välfärd är hotad. Ryttarna kommer att lära sig matcha och förbereda hästarna på ett sätt som passar det komprimerade och förenklade tävlingsformatet.

Källa: DN Foto TT/Nyhetsbyrån