Vegetariska ätandet minskar för första gången på 10 år

Vegetariska ätandet minskar för första gången på 10 år

Det vegetariska ätandet minskar och allt fler definierar sig som allätare. Det framgår av Matrapporten 2021.

I Matrapporten presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends siffror kring svenskarnas matvanor. Förra året konstaterades att pandemin gjort stora avtryck i svenskarna vanor när det gäller vad de äter, hur de handlar och konsumerar mat. Denna utveckling fortsätter även i år, men med några tydliga nya tendenser: Det vegetariska ätandet minskar för första gången sedan Matrapportens start för tio år sedan. Den tydliga trenden innan pandemin har varit att allt fler vill äta vegetariskt, men det gäller inte i årets rapport. Andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan minskar för första gången från 59 till från 58 procent.

Allt fler definierar sig också som allätare. Följden av det är ett minskat vegetariskt ätande. 80 procent ser sig själva som allätare jämfört med 78 procent 2020. I dag uppger sig 10 procent vara flexitarianer, förra året låg den siffran på 12 procent. Liksom förra året är 3 procent av den svenska befolkningen vegetarianer och 1 procent veganer. 8 procent av alla 15-24-åringar är vegetarianer. När det gäller personer över 45 så är motsvarande siffra 1 procent.

Spagetti och köttfärssås är den vanligaste vardagsrätten.

Källa: Köttbranschens tidning Kött & Chark