SLU får donation för att forska på trubbnosar

SLU får donation för att forska på trubbnosar

Svenska Djurskyddsföreningen donerar 2,8 miljoner kronor till SLU för forskning om andningsproblem hos hundar med kortnosig huvudform. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.

Det ökande intresset för att köpa hund under de senaste två åren syns tydligt i Jordbruksverkets statistik över antalet nyregistrerade hundar i Sverige. Några av de raser som blivit folkkära är kortnosiga hundar, varav fransk bulldogg är en av dem som toppar försäljningsstatistiken. Rasen anses charmig och rolig utan krav på så mycket motion. Nackdelen är att de kan drabbas av andningssvårigheter.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, BOAS, är ett samlingsnamn för olika tillstånd som ger andningsproblem hos hundar som har en kortnosig huvudform. Tillståndet förekommer oftast hos just fransk bulldog men även engelsk bulldog drabbas, liksom mops.

Nu donerar Svenska Djurskyddsföreningen 2,8 miljoner kronor till forskning på SLU kring BOAS på hund. Donationen gör det möjligt att fortsätta ett forskningsprojekt där målet är att förbättra diagnostik och behandling av hundar påverkade av BOAS.

Eva Skiöldebrand, professor på institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU, är mycket tacksam för det generösa stödet från Svenska Djurskyddsföreningen:

Donationen gör det möjligt för Maria Dimopoulous, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper att tillsammans med den övriga BOAS-forskningsgruppen ta ett ordentligt grepp kring den här forskningsfrågan, som är så viktig för de kortnosiga hundrasernas välfärd.

Lillemor Wodmar, ordförande i Svenska Djurskyddsföreningen förklarar varför de valt att stödja just forskning på BOAS:

–Forskningen hos SLU är ytterst angelägen för att komma till rätt med hur BOAS bäst kan behandlas, minskas och förhoppningsvis även botas framöver, säger hon.

Källa och foto: SLU