Hundar hör skillnad på olika språk

Hundar hör skillnad på olika språk

Hundar vet när människor talar olika språk, skriver Dagens Industri. Den mexikanska neurobiologen Laura Cuaya har bevisat det.

Laura Cuaya talar själv engelska och spanska, men arbetar numera på det ungerska Eötvös Loránd-universitetet, där hon forskar inom etologi. Med sig vid flytten till Ungern hade hon sin egen border collie Kun-kun. Flytten väckte frågor om hunden förstod att människorna omkring dem nu talade ungerska i stället för engelska och spanska.

Tillsammans med kolleger satte Laura Cuaya upp ett projekt för att undersöka saken. Hundar från 18 olika raser fick höra en uppläsning av den franska klassiska barnboken ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry på både ungerska och spanska. Samtidigt scannades hundarnas hjärnor.

Det man fann var att uppläsningen på de olika språken gav upphov till aktivitet i olika delar av hundarnas hjärnor, vilket tyder på att hundarna uppfattade att uppläsningen skedde på olika språk. Äldre hundar hade lättare för att uppfatta skillnaderna än yngre.

Källa: DI