Svag bålstyrka hos hund kan orsaka korsbandsruptur

Svag bålstyrka hos hund kan orsaka korsbandsruptur

Agilityhundar som tränar för lite mellan tävlingar och därmed saknar tillräcklig bålstyrka kan vara mer mottagliga för korsbandsruptur, en av de vanligaste knäskadorna hos hundar. Det visar en studie från Washington State University.

I en forskningsstudie undersöktes aktivitet och skaderisker hos mer än 1 200 agilityhundar. Den visade att nästan all fysisk träning verkar minska risken för att ligamentet ska brista. Men vissa övningar verkar öka risken, exempelvis så kallad flyball, en lagsport för hundar där de ska trampa på en platta och fånga en boll. Sporten är stor i USA och Japan.

Dessutom visade studien att den enskilda hundens storlek och anatomi utgör högre risk för korsbandsruptur. Det innebär att vissa raser är känsliga än andra. Exempel på sådana raser är labrador, australian shepherd och rottweiler. Dessutom visade studien att tikar som kastrerats före ett års ålder löpte dubbelt så stor risk för korsbandsruptur jämfört med tikar som kastrerats efter ettårsdagen.

Balans- och corestärkande övningar samt aktiviteter som dockdykning, den nya sporten barn hunt samt nose work är förknippade med en minskad frekvens av korsbandsruptur.

Källa: Science Daily. Bilden föreställer en rottweiler som spelar fly ball.