Allergifria katter kan bli verklighet

Allergifria katter kan bli verklighet

Med hjälp av gensaxen Crispr kan det bli möjligt att få fram katter som inte framkallar allergier hos människor. Det uppger amerikanska Smithsonian Magazine och Svt.

Forskningen bedrivs bland andra av Nicole Brackett, genetiker på det amerikanska forskningsföretaget InBio, och bygger delvis på forskning från Hans Grönlund, docent vid Karolinska Institutet. Han har forskat på pälsdjursallergier i 30 år.

Nu har forskarna lyckats redigera bort proteinet Fel D 1 från kattgener genom att klippa bort det med hjälp av Crispr. Fel D 1 finns i kattens saliv är det protein som de flesta människor reagerar mot. Ju mer katten slickar sig, desto mer av proteinet fastnar i pälsen för att sedan torka och spridas i luften.

Än så länge har redigeringen bara lyckats på provrörsnivå. Nu väntar in vivo-studier på levande katter.

Hans Grönlund varnar dock för att vägen fram till en allergifri katt fortfarande kan vara lång. Dels för att människor kan vara allergiska mot fler av kattens proteiner, dels för att alla de funktioner som Fel D 1 har hos katten inte är kartlagda.

–Man kan påverka kattens sociala liv och beteende på ett sätt som kanske inte är önskvärt. Det är en etisk aspekt vi måste ta hand om, säger han till Svt/Vetenskap.

Källor: Svt, Smithsonian Magazinet, InBio.com