Fågelinfluensan dödar tusentals fåglar på Gotland

Europa har aldrig tidigare upplevt så stora och omfattande utbrott av sjukdomen som under de två senaste säsongerna. Gotlands stränder syns massdöden, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har SVA sedan 1 juni fått in 820 rapporter rörande runt 2000 fåglar från Gotlands län – jämfört med runt 50-tal rapporter under hela förra året. Liknande utveckling har setts i grannländerna. På Gotland noteras den hittills största massdöden av fåglar, enligt ornitologiska föreningen. Tusentals sillgrisslor och tordmular ligger döda eller sjuka på stränderna.

– Det är djupt tragiskt. Det kommer bli mycket fattigare i kustlandet framöver. Jag är orolig för att det här kommer att fortsätta över vintern och sedan även nästa år. Det värsta som kan hända på sikt är att hela fågelpopulationer slås ut, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till tidningen.

”Vad vi nu ser, med fortsatt smittspridning och hög sjuklighet och dödlighet bland vilda fåglar mitt i sommaren, är ett helt nytt scenario”, skrev Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Risken för att smittan ska ta sig över till fjäderfä och andra tamfåglar bedöms av SVA vara högre än vad som är normalt för säsongen.

Källa: DN