Dobermann löper större risk för hypotyreos

Dobermann löper större risk för hypotyreos

En ny brittisk studie av riskfaktorer för hypotyreos hos hund kan hjälpa veterinärer och ägare att hitta tecken på sjukdomen tidigare än i dag. Det skriver Vet Times.

Analysen visar att tre raser ligger i topp när det gäller risken att drabbas av hypotyreos. Det är upp till 17 gånger mer sannolikt att en dobermann utvecklar tillståndet jämfört med sina korsade motsvarigheter. Tibetansk terrier löper 11 gånger så stor risk, och boxer 10 gånger.

Bland de minst drabbade raserna återfinns fransk bulldog (0,27 gånger så stor risk), mops (0,29), yorkshireterrier (0,38), shih-tzu (0,38) och jack russell (0,40). Två raser, ”cavachon” och ”cavapoo” har inga registrerade fall alls.

Analysen fann också att risken för att utveckla tillståndet ökar med tiden. Hundar i åldern 11 till 13 är ungefär fyra och en halv gånger mer benägna att drabbas av hypotereos jämfört med hundra som är mellan fem och sju år gamla.

Risken ökar också med hundens vikt, och kastrerade hanar och tikar är mer benägna att drabbas än tikar som inte kastrerats.

”Det är fantastiskt att ha dessa data. De kommer att bidra till att lyfta fram högriskraser för veterinärer så att de kan diagnostisera och behandla drabbade hundar så tidigt som möjligt”, säger Rebecca Geddes, en av medförfattarna till studien, till Vet Times.

Hon och hennes kolleger menar att nu kan ägare till predisponerade raser vara uppmärksamma på tidiga tecken på hypotyreos. Resultaten kan också hjälpa uppfödare att välja bort från drabbade hundar för att förbättra hälsan i kommande generationer.

Den nya VetCompass-analysen bygger på ett register över mer än 905 000 brittiska hundar från 2016. Resultatet har publicerats i tidskriften Canine Medicine and Genetics. Totalt sett hittades 2 105 fall av hypotyreos, som orsakas av en brist på sköldkörtelhormoner, vilket motsvarar 0,23 procent av det totala antalet eller ett fall på vart 400:e djur.

Källa: Vet Times