Modern teknik hittar hälta hos islandshästar – svårast i skritt och tölt

Modern teknik hittar hälta hos islandshästar – svårast i skritt och tölt

Veterinärer kan ha svårt att hitta orsaken till hälta hos islandshäst. Anledningen är att det saknas grundläggande kunskap om hur islandshästar rör sig i olika gångarter. Nu har veterinären Marie Rhodin och hennes team vid SLU utvecklat metoder för att lättare upptäcka hälta hos islandshästar i olika gångarter.

– I korta drag har studien lagt grunderna till att förstå hur den friska islandshästar rör sig i olika gångarter samt hur de förändrar sitt rörelsemönster när de blir halta. Vi har upptäckt att några av de variabler som används för hältbedömning i trav inte kan användas i tölt, säger Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU.

Det finns runt 30 000 islandshästar i Sverige, vilket gör att rasen hamnar på tredje plats på topplistan över populära hästraser.

– Deras unika gångarter gör dem mycket populära men gångarterna är också en svaghet. Om de blir halta har vi veterinärer svårt att bedöma hälta hos islandshästar, säger Marie.

I den första delstudien deltog 44 islandshästar. Rörelsemönstret hos hästarna registrerades med hjälp av tretton IMU-sensorer* i skritt, trav, tölt, galopp och för vissa hästar även i pass. Teamet utvecklade algoritmer för att identifiera hovisättning från IMU-sensorer på hästens ben. Även avancerad dataanalys gjordes med hjälp av artificiell intelligens, vilket resulterade i att man med 98,9 procents säkerhet kunde automatiskt klassificera de olika gångarterna korrekt från IMU-data.

Hos 24 hästar studerades huvudet, korsets och mankens rörelse i relation till hur hästens ben sattes i marken i skritt, trav, tölt och pass. Huvudet och korset rörde sig upp och ned två gånger under stegcykeln i alla gångarter och asymmetrier i denna rörelse används nu för att detektera hälta i trav. Huvudets och korsets lägsta position infaller mitt under belastningsfasen, där fram- respektive bakbenet bär som mest vikt för alla gångarter utom för korsets och mankens rörelse i skritt.

Islandshästarna hade en högre stegfrekvens och ett mycket mindre rörelseomfång av huvudet och korset i trav jämfört med varmblodiga eller iberiska ridhästar vilket kan vara en bidragande orsak till att det är svårare att bedöma hälta hos islandshästen.

I en ytterligare studie undersöktes hur islandshästen förändrar sitt rörelsemönster när de är halta. Elva fram- respektive bakbenshalta hästars rörelsemönster registrerades med IMU-sensorer i skritt, trav och tölt.

– I skritt och trav fick hästarna en asymmetrisk huvudrörelse vid frambenshälta men inte i tölt. Däremot rörde sig korset asymmetriskt i tölt vilket var ett oväntat resultat. Vid bakbenshälta rörde sig korset asymmetriskt i trav och tölt, men inte i skritt. Däremot fick de bakbenshalta hästarna en asymmetrisk huvudrörelse i skritt, vilket också var mycket förvånande, säger Marie Rhodin.

Bland en liten andel av hästarna genomfördes en hältutredning och rörelseanalyserna fungerade utmärkt. Ytterligare bearbetning av data krävs för att hitta fler variabler som kan upptäcka fram- respektive bakbenshälta i tölt och skritt. Den nyvunna kunskapen och mättekniken kan även användas för att kvantifiera gångartsegenskaper i genetiska studier samt i avelsarbete.

Marie Rhodins arbete ingår i ett av de projekt som därför tilldelats medel från Stiftelsen Hästforskning, där Agrias forskningsbidrag ingår.

*IMU står för Tröghetsmätningsenhet. En IMU-sensor är en kombination av en accelerometer och en gyroskopsensor. Den används för att upptäcka rörelser och mäta rörelsens intensitet när det gäller acceleration och rotationshastigheter.

Källa: Agria Foto Victor Wrange

Läs hela forskningsrapporten här