Så infekterar toxoplasma sina värddjur

Så infekterar toxoplasma sina värddjur

Nu har forskarna upptäckt hur parasiten toxoplasma, vanlig hos katter, infekterar sina värddjur, inklusive människor. Det skriver Dagens Nyheter.

Det är sedan tidigare känt att toxoplasmaparasiten förökar sig i kattens tarm, kommer ut med avföringen och infekterar möss, bland annat hjärnan. Det gör musen mindre rädd för katten, katten äter musen och det hela börjar om.

Professor Antonio Barragan och hans kolleger på Stockholms universitet har nu tillsammans med forskare i Frankrike och USA visat att parasiten tar sig in i kroppen med hjälp av en av immunförsvarets celler. När den kommer till tarmen möts den av makrofager. Men dessa klarar inte att oskadliggöra inkräktaren, eftersom den sprutar parasiten in ett protein som ändrar makrofagernas beteende.

– Parasiten ändrar makrofagernas genuttryck och programmerar om dem så att de börjar vandra ut i blodet. På så sätt kan parasiten infektera olika organ, inklusive hjärnan, säger Antonio Barragan till DN.

Celler från människor möss och kor reagerar exakt likadant, vilket innebär att forskarna har upptäckt en generell mekanism för hur toxoplasma infekterar sina värddjur.

Källa: DN

Länk till den vetenskapliga artikeln här