Budbilstjänst säkrar färska prover till SVA

SVA har upphandlat en transporttjänst för att  säkerställa att prover kommer fram till SVA nästa dag. Tjänsten är också nödvändig för prover som inte tål längre förvaring i rumstemperatur. Genom att tjänsten har upphandlats för alla kunder blir kostnaden acceptabel, skriver SVA i ett pressmeddelande.

När en veterinär tar ett prov på ett djur på en klinik eller i fält är det ofta viktigt att få ett snabbt svar för att kunna sätta in rätt behandling på det sjuka djuret. Det kan också vara en bonde som behöver ett friskhetsbesked innan slakt eller mjölkbönder vars mjölk kan skickas till mejeriet i stället för att destrueras. Vissa typer av prover bör inte förvaras i rumstemperatur för länge, till exempel mjölkprover. Sammantaget är det många som behöver veta att proverna kommer fram till SVA nästkommande dag. På SVA:s avdelning för mikrobiologi är avdelningschef Henrik Ericsson nöjd att upphandlingen kommit i mål och att systemet nu är redo för stora volymer.

– Snabbheten är framför allt viktig för att veterinärer i fält ska få ett provsvar så att de kan sätta in adekvat behandling. Vi är ju både en myndighet och ett uppdragslaboratorium, så det var en utmaning när posten inte längre kunde tillfredsställa våra kunders behov av snabba leveranser. Det är fler än man kan tro som behöver snabba svar för att inte lida ekonomisk skada. Med den här upphandlingen kan våra kunder generellt räkna med att vi börjar analysen dagen efter att provet hämtats hos dem, säger Henrik Ericsson.

Efter en inkörningsperiod startade budbilstjänsten i juli i år. Tjänsten kan användas i hela Sverige. Sista tid för att beställa transport varierar beroende på varifrån i landet provet ska skickas. Även express- och helgleveranser går att beställa.

– De som använt tjänsten hittills uppskattar också spårbarheten, att de kan kontrollera var försändelsen är. Att SVA står bakom tjänsten och säkrar att transportören har kunskap om hur prover ska hanteras ger också trygghet, säger Henrik Ericsson.

Det är företaget 4PL som står för transporterna och tjänsten kompletterar SVA:s transporter via PostNord. Kunden står normalt för kostnaden, från 131 kr för enkla försändelser (exkl moms).

För att använda budbilshämtning görs anmälan på SVA:s webbsida Budbilstjänst. Inom några dagar kommer ett kundnummer och information från SVA om hur en bokning görs. För frågor om budbilstjänsten finns SVA Logistik på telefon 018-67 40 05.

Upphandlingen är gjord tillsammans med SLU.

Källa: SVA